Een maand lang de leukste culturele en kunstzinnige activiteiten

Kunstmaand Edam-Volendam in oktober
De maand oktober staat volledig in het teken van kunst, kunstenaars en erfgoed. Diverse kunstenaars, culturele organisaties, horeca en andere ondernemers hebben hun krachten gebundeld en een aansprekend programma neergezet. Op (soms) ongebruikelijke manieren en fascinerende plekken worden lokale parels van de gemeente Edam-Volendam onthuld en in de spotlights gezet. Dat betekent een maand lang genieten van de leukste culturele en kunstzinnige activiteiten voor jong en oud!

Unieke exposities en kunstroutes
Zo zijn er diverse exposities zoals Kunstkijken Volendam en de tentoonstelling Vrouwenkunsten in de Grote Kerk in Oosthuizen. Fotograaf des Waterlands Bob Doets toont zijn serie Sterrenbeelden van het afgelopen jaar in Warder. En tijdens de Open Atelier Route gunnen hedendaagse kunstenaars ons een kijkje in hun ateliers in heel Edam, Volendam en de Zeevang.

Poëzie, lezingen, theater en muziek
In het Kunstmaand-programma komen ook tal van andere kunstvormen aan bod: een avond vol poëzie met Dichter des Waterlands Evert Smit, diverse lezingen in musea, theater en natuurlijk muziek. Het Singelfestival opent de Kunstmaand met theatervoorstellingen, cabaret en liveoptredens van onder andere Yin Yin, Bob uit Zuid en Son Mieux. Het Art-Up Festival combineert de beste muziek van nu uit Edam-Volendam in een setting met kunst door jong talent. Ook liefhebbers van zang komen aan hun trekken: ter gelegenheid van 175 jaar Sint Nicolaaskerk aan de Voorhaven in Edam brengt Projectkoor Edam de Missa Brevis van Jacob de Haan ten gehore.

De Kunstmaand staat voor de kracht van het onthullen. Door unieke samenwerkingen is het aanbod vernieuwend en inspirerend, zoals op het museumschip de Halve Maen. Op een heel verrassende manier kunnen we hier de connectie tussen dit museumschip met Mondriaan, New York en Edam-Volendam ontdekken.

De Kunstmaand ook voor kinderen
Kinderen en jongeren worden uiteraard niet overgeslagen. In de herfstvakantie kunnen kinderen hun kunstzinnige en creatieve talenten ontdekken in het Kinderkunstatelier in de PX. Voor Jongeren is er in de avonden een speciaal atelier waar ook zij aan de slag kunnen met verschillende materialen. Uiteraard heeft het Singelfestival weer een afwisselend middagprogramma met activiteiten en kindertheater. En het Schooltje van Dik Trom in Etersheim heeft een wel heel bijzonder initiatief met Kunst is een bijzonder kind…en dat is ie. Leerlingen van 11 tot 12 jaar worden in workshops bekend gemaakt met kunst uit de jaren 1880/1920 – de jaren waarin de kinderheld Dik Trom zijn streken uithaalde.

In oktober wordt het dus genieten van een uitgebreid programma vol culturele en kunstzinnige activiteiten voor jong en oud in onze eigen, prachtige omgeving. Benieuwd wat er tijdens de Kunstmaand allemaal te beleven is?

Bekijk het programma en volg de Kunstmaand op Facebook en Instagram.

Niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.