Projecten

En óf Edam, Volendam en de Zeevang een rijk verleden hebben... maar we kunnen je verklappen: de toekomst doet er niet voor onder!
Bekijk hieronder de culturele projecten die wij mede-organiseren en ondersteunen die op mooie wijze de diversiteit en rijkdom op het gebied van kunst & cultuur weergeven.

Kom Gank

Kom Gank

Het Volendammer Dialectproject Kom Gank zet de schoonheid, uniciteit en toekomst van het Volendamse dialect in de schijnwerpers. Van de allereerste Volendamse spelling tot aan evenementen die de taal doen herleven. Startpunt van het initiatief is een gedicht van Sijmen Tol over de kermis, uiteraard in het Volendammmer dialect, en een interactieve avond tijdens de Kunstmaand op 31 oktober.

Lees meer
Oktober: Kunstmaand

Oktober: Kunstmaand

De Kunstmaand in oktober is na twee succesvolle edities een gegeven in de gemeente Edam-Volendam. In 2023 gaan creativiteit en milieubewustzijn hand in hand. Kunstenaars, artiesten, culturele organisaties, horeca en andere ondernemers hebben het thema ‘Recycle!’ omarmd en een programma neergezet vol kunstzinnige verrassingen en ontdekkingen. Van exposities tot en met theater, muziek, workshops en lezingen, er is voor alle leeftijden iets te beleven in oktober.

Lees meer
Fotograaf des Waterlands

Fotograaf des Waterlands

Fotograaf Anja de Graaff is benoemd tot de tweede Fotograaf des Waterlands. Zij brengt met haar fraaie, abstracte foto’s de komende anderhalf jaar onze gemeente in beeld. De levensloop van de inwoners uit de Edam, Volendam, de Zeevang en Waterland staan centraal in Anja haar foto's.

Lees meer
Dichter des Waterlands

Dichter des Waterlands

Dichter Melle Dotinga is de Dichter des Waterland 2023/24. Als Dichter des Waterlands gaat Melle de uitdaging aan om Edam, Volendam, de Zeevang en Waterland in beeld te brengen met woorden.

Lees meer
Oude Meesters

Oude Meesters

Oude Meesters is het culturele seniorenproject vanuit het CBW en de Gemeente Edam-Volendam met ondersteuning vanuit het Fonds voor Cultuurparticipatie. Van uitgebreide workshops voor de vitalere senioren tot op maat gemaakte activiteiten voor ouderen in de zorgcentra; Oude Meesters biedt voor ieder wat wils.

Lees meer
Kunstkijken Volendam

Kunstkijken Volendam

De jaarlijkse kunstroute in Volendam met exposities van professionele en amateurkunstenaars.

Lees meer
1572, Geboorte van Nederland

1572, de Geboorte van Nederland

Het jaar 1572 zien historici als ‘de geboorte van Nederland’ én een keerpunt in de 80-jarige oorlog (1568-1648). Dit wordt toegeschreven aan Willem van Oranje die de opstand leidde tegen Spaanse overheersing. Achttien steden, waaronder Edam, kozen zijn zijde. Tussen 1572 en 2022 liggen 450 jaar. De waarden die toen werden bevochten, zijn van alle tijden: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Door corona en de oorlog in Oekraïne zeer enorm actueel.

Lees meer
De Onthulling 2021

De Onthulling 2021

De Onthulling is een kunstmaand waarin de kunst, kunstenaars en erfgoed in de gemeente Edam-Volendam centraal staan. De naam Onthulling is een knipoog naar de Volendamse klederdracht – het hulletje - en verwijst naar het zichtbaar maken van oude en nieuwe verhalen, erfgoed en hedendaagse kunst.

Lees meer

Niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.