Kom Gank

Stap in de wereld van het Volendams dialect met het Volendammer Dialectproject Kom Gank. Een initiatief dat de schoonheid, bijzonderheden en toekomst van het Volendamse dialect in de schijnwerpers zet. Van de allereerste Volendamse spelling tot aan evenementen die de taal doen herleven; Kom Gank is een ode aan de taal en cultuur van het Volendams dialect. Startpunt van het initiatief is een gedicht van Sijmen Tol over de kermis, uiteraard in het Volendammmer dialect, en een interactieve avond tijdens de Kunstmaand op 31 oktober.

Sijmen Tol dicht in het Volendams

Onder de titel Léjveslied: gedichte in of met ’t Vòlledams presenteert dichter Sijmen Tol iets volkomen nieuws: een dichtbundel met 18 gedichten van zijn hand in het Volendams, voorzien van een Nederlandse vertaling. Met deze Volendamse gedichten brengt hij het Volendams dialect naar een nieuw niveau. Ter promotie deze bundel, die op 10 oktober verschijnt, nam hij video’s op waarbij hij enkele van de gedichten uit de bundel in klederdracht vertolkt. Wekelijks, tot aan de lancering van de bundel op 10 oktober, wordt een gedicht in videovorm gepubliceerd.

Kom Gank interactieve avond

Wat is het mooiste Volendamse woord? Welke woorden en uitdrukkingen mogen niet verdwijnen? Voed je je kind op in het Volendams of in het Nederlands? En hoe zorgen we dat het dialect de tand des tijds doorstaat?

Het komt allemaal aan bod tijdens de interactieve avond Kom Gank op dinsdag 31 oktober in PX. Aanwezige geïnteresseerden en enthousiastelingen gaan in gesprek over de schoonheid, bijzonderheden en de toekomst van het Volendams dialect. Als publiek kan je gedurende de avond hardop meedenken en je blik geven. Daarnaast worden er voorstellen gedaan om het dialect in de gemeente en daarbuiten onder de aandacht te brengen. Zo wordt er onder andere gekeken naar de eerste Volendamse spelling zoals voorgesteld door Sijmen Tol en naar de favoriete woorden en zinnen van bewoners.

Favoriete Volendamse woorden of zinnen

Wat is jouw favoriete Volendamse woord of zin? Stuur het in via het formulier en maak kans op een van de waardebonnen t.w.v. €25,-! Delen via Facebook of Instagram mag ook, met de vermelding van #komgank

Aanmelden Kom Gank Interactieve Avond

Wil je ook meedenken en meepraten op dinsdag 31 oktober in PX? Kom Gank! Meld je aan per mail.

Niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.