1572, Geboorte van Nederland

Het jaar 1572 zien historici als ‘de geboorte van Nederland’ én een keerpunt in de 80-jarige oorlog (1568-1648). Dit wordt toegeschreven aan Willem van Oranje die de opstand leidde tegen Spaanse overheersing. Achttien steden, waaronder Edam, kozen zijn zijde. Tussen 1572 en 2022 liggen 450 jaar. De waarden die toen werden bevochten, zijn van alle tijden: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Door corona en de oorlog in Oekraïne zeer enorm actueel.

Met bijna 40 andere gemeenten duiken we in dit verleden, maar – vooral – benadrukken we dat voor deze waarden nog altijd ‘bevochten’ moet worden. Juist nu in deze coronatijd.

Maak dit jaar kennis met de muziek uit de 16 e eeuw of voel je student in een unieke ‘Latijnse school’ in de Edamse Grote Kerk. Luister naar de verhalen van historici en waan je even in die woelige tijd. Kom naar de verhalenvertellers op de dijk.

Ben je meer van het heden? Neem dan deel aan de talks en vertel over je zorgen over deze tijd. Laat je inspireren door kunstwerken over Vrijheid door de gemeente heen. Bezing je hoop of geef het vorm in poëzie. Leg je verwachtingen voor aan jonge politici. Kom op 26 juni naar een totaalprogramma met muziek, cabaret en poëzie.

Bekijk onze agenda voor alle gerelateerde evenementen en activiteiten in onze gemeente!

Niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.