‹  Terug naar overzicht

Torens, tempels en bijzondere bouwsels

Het Edams Museum mag putten uit een uitgebreide bruikleencollectie van tekeningen, schilderijen en etsen van de kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp (1874-1950).

Categorie: Cultuur | Tentoonstellingen
Locatie: Het Coopmanshuys
Datum: t/m 12 maart 2023
Prijs: € 5

Locatie:
Het Coopmanshuys
Damplein 1
1135 BK   Edam

Contactgegevens:
info@edamsmuseum.nl
0299372644
Website

Torens, tempels en bijzondere bouwsels

De 50 kunstwerken die torens en tempels tonen vormen het middelpunt van de speciale tentoonstelling Torens, tempels en bijzondere bouwsels; vastgelegd door W.O.J. Nieuwenkamp.

De tentoonstelling is te zien in het Coopmanshuys met onder meer kindertekeningen van Nieuwenkamp (St. Bavo, Haarlem) en zijn zelf-ontworpen uitkijktoren in Lunteren. Veel van de kunstwerken tonen de reislust van Nieuwenkamp en een verscheidenheid in bouwwerken: van moskeeën in Caïro tot de kathedraal van Canterbury, van Ransdorp tot Rouen en van het heiligdom Borobodoer tot het mausoleum Taj Mahal. In de tentoonstelling zien we torens in opbouw, maar ook bouwwerken in verval.

Opmerkelijk is een aantal tekeningen van de Batoertempel op Bali. Het gehele tempelcomplex dreigde te worden verzwolgen door een lavastroom, maar de tempelpoort en een toren stonden nog overeind toen Nieuwenkamp het tempelcomplex jaren later opnieuw bezocht. Een mooiere parallel kan er niet getrokken worden met de gebeurtenis die heel Edam 50 jaar geleden in zijn greep hield: de bijna-ramp van de Speeltoren.

Niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.