‹  Terug naar overzicht

Tentoonstelling Hortus Conclusus

Het Edams Museum organiseert wederom een tentoonstelling met bijzondere werken van de kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp, dit keer rondom de paradijselijke tuin van zijn Villa Nieuwenkamp in Italië.

Categorie: Cultuur | Tentoonstellingen
Locatie: Het Coopmanshuys
Datum: t/m 10 maart 2024
Aanvang: 10:00 uur
Prijs: € 6

Locatie:
Het Coopmanshuys
Damplein 1
1135BK   Edam

Contactgegevens:
info@edamsmuseum.nl
0299372644
Website

Tentoonstelling Hortus Conclusus

W.O.J. Nieuwenkamp (1874-1950) was een van de meest prominente kunstenaars van Edam en ook ereburger van de stad. In 1926 kocht hij in Italië de villa Riposo dei Vescovi nabij Florence, die hij omdoopte tot Villa Nieuwenkamp. Tussen 1926 en 1947 bouwde, verbouwde en restaureerde Nieuwenkamp zijn villa en de tuin. Boeken, meubels en zelfs plantenstekken uit Edam verhuisde hij naar Italië. De paradijselijke tuin werd verrijkt met zwembad, archeologische vondsten, beelden, vazen en fonteinen; vergelijkbaar met de Bijbelse Hortus Conclusus - de paradijselijke veilige ingesloten tuin waar de levensfontein centraal staat. 

Diverse tekeningen en verfschetsen gunnen ons een blik op de tuin met de beelden en vele fonteinen. Deze staan centraal staan in de derde tentoonstelling met werken van Nieuwenkamp. De tentoonstelling bevat ook tekeningen van Edamse objecten die Nieuwenkamp verhuisde naar Villa Nieuwenkamp, zoals de tekening met 'De onverstoorbare boeddha te midden van oorlogsgeweld' die ook in de tuin van Nieuwenkamp in Edam was te zien. Dit Boeddhabeeld staat nu naast zijn grafsteen in zijn Italiaanse tuin, uitkijkend over de fonteinen.

Niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.