De Onthulling 2021

De Onthulling is een nieuw evenement waarin de kunst, kunstenaars en erfgoed in de gemeente Edam-Volendam centraal staan. De naam Onthulling is een knipoog naar de Volendamse klederdracht – het hulletje - en verwijst naar het zichtbaar maken van oude en nieuwe verhalen, erfgoed en hedendaagse kunst.

Maak kennis met de lokale kunstschatten: exposities, kunstroutes, muzikale belevingen, lezingen en nog veel meer. Een hele maand genieten van alles wat kleur geeft aan ons bestaan. Allemaal in het kader van Kunstenaarsdorp Edam-Volendam.

Ontmoet de hedendaagse kunstenaars David Noro, Sanne Noordhof en de schrijfster Betty Schoen op hun tijdelijke werkplek. Net als in de tijd van de En-Plein-Air schilders, die tussen 1875 en 1916 naar Volendam kwamen. Ze betaalden destijds hun logies met een kunstwerk: zo ontstond de Spaander Collectie. In de gastenboeken van Hotel Spaander zijn namen te vinden van ruim 1700 kunstschilders uit alle delen van de wereld. Eén van de bekendste was Paul Signac. Kom kijken naar zijn aquarel Botters die tijdelijk te zien is in het Volendams Museum.

Bezoek de unieke Atelierboot De Zwerver van kunstenaar WOJ Nieuwenkamp in Edam. Een must voor aardewerkliefhebbers is de tentoonstelling over Fris aardewerk in het Edams Museum. Fris is springlevend! En beleef Het Schooltje van Dik Trom in Etersheim, de woon- en werkplek van schrijver en schoolmeester Joh. C. Kieviets. Zwerf langs de kerkjes in de Zeevang en laat je verrassen door de combinatie van hedendaagse kunst en orgelmuziek op een plek vol historie.

Ervaar de bijzondere muzikale composities door drie muzikanten Evan Boogerd, Yvo Verschoor en Jacob D. Edwards op orgel, piano en gitaar in de Grote Kerk van Edam. Laat je tijdens rondleidingen in het Spaander Hotel meeslepen door de verhalen van Evert Schilder. Of beleef het Indoor Festival van Singel-Kaaspop in de PX, de onthulling van Veenus en een performance in het Edams Museum.

Ga je liever zelf aan de slag?

Doe mee met een workshop En Plein Air schilderen, een masterclass schrijven, het seniorenatelier of wandel met een app door het Doolhof van Volendam en luister naar de verhalen over het kunstenaarsdorp.

Voor alle leeftijden is tijdens de Kunstmaand iets te doen en te beleven. Ga erop uit en ontdek zelf waarom Edam-Volendam en omgeving zo aantrekkelijk is voor kunstenaars!

Ontdek de Onthulling.

Niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.