‹  Terug naar overzicht

Lezing over kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp

Deze markante kunstenaar (1874 tot 1950) was ‘een kunstzinnig fenomeen’ en ‘schepper van een uniek universum’, aldus Nieuwenkamp-kenners. Nieuwenkamp was graficus, etser en kunstschilder, maar ook architect, scheepsbouwer en schrijver.

Categorie: Evenement | Lezing/Debat
Locatie: Scheepswerf Groot
Datum: Zondag 10 oktober 2021
Aanvang: 16:00 uur

Locatie:
Scheepswerf Groot
Kwakelsteeg 2
1135 AK   Edam

Contactgegevens:

Lezing over kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp

Daarnaast was hij kunstverzamelaar en etnograaf, maar zeker ook ontdekkingsreiziger. Hij was de eerste die Nederlands-Indië aandeed uit antropologische en cultuurhistorische interesse, waar anderen louter kwamen vanwege militaire- of handelsbelangen. Hij kwam, keek, bewonderde en verwonderde en legde het dagelijks leven vast in etsen, tekeningen, schilderijen en boeken.

In 1900 bouwde Nieuwenkamp zijn woonboot 'De Zwerver', zijn huis en atelier op het water. Van 1900 en 1910 woonde hij op het schip, met zijn vrouw en vier kinderen -die alle in die periode werden geboren-, en voer ermee door Holland en Duitsland. Vanaf 1910 kreeg De Zwerver zijn thuisbasis en vaste ligplaats in Edam, waar Nieuwenkamp ook een huis en atelier bouwde aan de Nieuwe Haven. Hij woonde daar tot 1920, toen hij naar Italië vertrok. Gedurende zijn hele leven bleef hij Edam bezoeken als hij in Holland was. In 1949, een jaar voor zijn dood, werd Nieuwenkamp benoemd tot ereburger van Edam.

Onder kunstenaars als Toorop, Israëls en De Bock, was W.O.J begin 20e eeuw een prominent vertegenwoordiger van de Art Nouveau. Hij was een autodidact, zeer eigenzinnig en authentiek, en ging altijd zijn eigen gang. Hij was extreem productief en werkte keihard.

De lezing wordt gegeven door zijn achterkleindochter Wiepke van Erp Taalman Kip, voorzitter van de - nog bij leven - door hem opgerichte stichting W.O.J. Nieuwenkamp, die zijn artistieke nalatenschap beheert en toegankelijk houdt voor een breed publiek. Wiepke neemt je in woord en beeld mee in de wondere wereld van Nieuwenkamp en de zijnen en zijn betekenis voor Edam.

De lezing vindt plaats op het woonschip en drijvende atelier 'De Zwerver' dat Nieuwenkamp in 1900 bouwde. Bij grote belangstelling worden extra data geprikt voor deze lezing. Parallel aan deze lezing vinden rondleidingen plaats op ‘De Zwerver’. Het schip is van 9 t/m 24 oktober 2021 te bezichtigen op de historische scheepswerf Groot in Edam.

De tentoonstelling ‘Zwervend verwerf ik, Nieuwenkamp thuis in het Edams Museum’ laat de reis- en tekenlust van de kunstenaar zien. De expositie is nog tot en met 31 oktober dagelijks van 10.00-16.30 uur te bezichtigen in het Edams Museum.