‹  Terug naar overzicht

Fris Springlevend! | 75 jaar Fris Edam

In januari 1947 opende de fabriek van de N.V. Keramische Industrie Fris aan de Baandervesting in Edam.

Categorie: Cultuur | Tentoonstellingen
Locatie: Stadhuis, dependance Edams Museum
Datum: t/m 20 maart 2022
Prijs: € 5

Locatie:
Stadhuis, dependance Edams Museum
Damplein 1
1135 BK   Edam

Contactgegevens:
info@edamsmuseum.nl
0299 372 644
Website

Fris Springlevend! | 75 jaar Fris Edam

Door het vakmanschap van de medewerkers, de moderne en functionele ontwerpen van ontwerper Willem Hendrik de Vries en en de nadruk op kwaliteit werd Fris al snel toonaangevend in de productie van serviezen en vazen. Nu, 75 jaar later, is Fris nog steeds springlevend. Van 21 oktober 2021 tot en met 20 maart 2022 organiseert het Edams Museum de grote overzichtstentoonstelling Fris Springlevend! 75 jaar Fris Edam. Ook verschijnt het boek Fris. Keramiek uit Edam (1947-1969).

Fris Edam
Maak een begin – begin met Fris! Zo luidde het motto van de Fris aardewerkfabriek, waarmee de modern georiënteerde naoorlogse Nederlanders werden aangemoedigd om het gebruikskeramiek van de fabriek in Edam aan te schaffen. De collectie die Fris op de markt bracht viel direct op door functionaliteit, goede vorm en frisse kleuren.De N.V. Keramische Industrie Fris is van groot belang geweest voor de ontwikkeling van het Nederlandse gebruikskeramiek, als opmaat voor het wereldberoemde Dutch Design. De producten van Fris zijn opgenomen in de collecties van diverse nationale en internationale musea als het Centraal Museum in Utrecht, Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden, Van Eesterenmuseum in Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en Museum of Modern Art In New York.

Tentoonstelling
Dankzij een fenomenale schenking begin 2020 van de heer Wil Schagen beschikt het Edam Museum over een vrijwel complete collectie Fris-keramiek. Deze collectie wordt getoond op de eerste verdieping van het Stadhuis en in etalages van voormalige winkelpanden in Edam. De in Edam woonachtige interieurontwerpster en art director Marijke Schipper verzorgt de vormgeving en inrichting van de tentoonstelling in samenwerking met leerlingen van scholengemeenschap De Triade en de conservatoren van het Edams Museum, Sophie van Gulik en Julie Hengeveld.

Marijke Schipper weet door haar jarenlange ervaring als styliste voor televisieprogramma’s en (woon)bladen als geen ander de esthetiek van de ontwerpen van Fris naar voren te brengen in een eigentijdse omgeving: de historie van Fris aan de eettafel van nu. “Het eigen karakter van Fris behouden, maar ook zo presenteren waardoor het eigen(tijdse) tijdloze van het servies en vazen tot haar recht komt, ook in een hedendaagse setting. Mix and match (helemaal van nu), hergebruik, respect, ambacht en karakter zouden in mijn ogen de onderliggende basiselementen zijn waar vanuit de look and feel van de tentoonstelling een vorm, zowel visueel als inhoudelijk, zal krijgen die past bij nu.”

Boek en film
Het boek Fris. Keramiek uit Edam (1947-1969) van de Edamse uitgeverij LM Publishers brengt de volledige collectie in beeld en werpt een nieuw licht op de de geschiedenis van Fris. Oud-medewerkers van Fris en hun kinderen vertellen het verhaal van Fris en we tonen nieuwe unieke foto’s en brochures uit het archief van Fris en uit privécollecties. Aan de hand van de bedrijfsfilm van Fris uit de jaren vijftig brengen we het ambachtelijke productieproces van Fris- keramiek opnieuw tot leven.