‹  Terug naar overzicht

Artist in Residence Spaander: Sanne Rous

Sanne Rous is Artist in Residence in Hotel Spaander en verblijft van 3 oktober t/m 14 oktober in Hotel Spaander. Zij zal gaan reageren op een bestaand werk uit de Spaander Kunstcollectie.

Categorie: Evenement | Tentoonstelling
Locatie: Spaander
Datum: t/m 9 oktober 2022
Aanvang: 13:00 uur

Locatie:
Spaander
Haven 15
1131 EP   Volendam

Contactgegevens:
info@artzuiderzee.com
0648150347
Website

Artist in Residence Spaander: Sanne Rous

Dagelijks is zij in en om Hotel Spaander aan het schilderen en laat zich inspireren door verleden en heden. Wat gaat het nieuwe werk in de Spaander Kunstcollectie worden? Je bent elke dag van harte welkom om een kijkje bij haar te nemen.

Het werk van Sanne Rous bestaat uit schilderijen en tekeningen. Haar kijk op de schilderkunst is gebaseerd op het besef dat schilderkunst een continue interactie aangaat met andere media – waaronder installaties, fotografie, video en performance – en daarmee deel uitmaakt van een wereld van beelden die zich ver buiten de grenzen van het beschilderde doek uitstrekt. Haar (schilderkunstige) denken draait om het observeren en activeren van de blik. Schilderen biedt kansen in dit tijdperk van digitale manipulatie: het kan ongehoorzaam zijn, zelfs subversief, omdat het – na eindeloos doodverklaard te zijn – los heeft gezongen van de ballast van traditionele verwachtingen waaraan het vasthoudt. Rous maakt dankbaar gebruik van deze vrijheid.

De werken van Rous kennen verschillende uitgangspunten. Ze komen voort uit observaties en herinneringen, maar ook uit verhalen en foto’s. Wat de werken verbindt is niet zozeer een verhalend aspect, maar ze delen een wereld waarin de zintuiglijke ervaring van het kijken (een kijken dat ook voelen is) centraal staat.

Rous: “De werken zijn geschilderde mijmeringen over de beelden die ik om me heen zie. Het zijn vaak beelden die niet direct te interpreteren zijn. Ze kunnen verschillende richtingen uitgaan, afhankelijk van de omstandigheden. Vaak begint een werk met iets dat ik zie, een vluchtig moment dat vastloopt. Ik probeer er open in te zijn. Alles kan een potentieel onderwerp zijn. Tijdens het schilderen scan ik een afbeelding. Meestal maak ik eerst kleine schilderijtjes waarin ik gewoon aan het proberen en zoeken ben.

Ik ben gefascineerd door de snelheid en het toeval waarmee beelden kunnen ontstaan tijdens het schilderen op klein formaat: het schilderij wordt een zich uitbreidende mentale ruimte waar de mogelijkheden van het beeld worden getest.”

De Artist in Residence in Spaander is onderdeel van Art Zuiderzee. Art Zuiderzee is een internationaal hedendaags kunstevenement nabij havens in gebouwen met een (nog te schrijven) verhaal en speelt zich af langs en op de voormalige Zuiderzee. Het bevraagt de geschiedenis over de toekomst van dit gebied. Art Zuiderzee Hints zijn kleinere activiteiten die het hele jaar door plaatsvinden op locaties rondom de voormalige Zuiderzee en vormen een voorloper op Art Zuiderzee. AiR Spaander Volendam is een van de Art Zuiderzee Hints.

Kom je liever op een ander moment? Aanmelden voor een persoonlijke afspraak t/m 14 oktober kan via info@artzuiderzee.com.

Niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.